banner8

Osmangazi’de ‘Tanpınar’ sergisi açıldı

Osmangazi Belediyesi tarafından 21 yıldır düzenlenen Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Yarışması ve 6’ncı yılına giren Ahmet Hamdi Tanpınar Akademisi’nin toplantılarının açılışı Panaroma 1326 Bursa Fetih Müzesi'nde organize edilen sergi ile sempozyumla gerçekleştirildi.

KÜLTÜR - SANAT 21.05.2022, 14:50 21.05.2022, 16:13
Osmangazi’de ‘Tanpınar’ sergisi açıldı

Haber: Eşref Aydemir

Panaroma 1326 Bursa Fetih Müzesi'nde organize edilen ve Ahmet Hamdi Tanpınar’ın eserleri ve hayatından kesitlerin sunulduğu 28 farklı resimden oluşan serginin açılışına Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, akademisyenler, vatandaşlar ile basın mensupları katıldı. Sergi açılışının ardından Ahmet Hamdi Tanpınar’ın hayatı ve eserleri hakkında akademisyenlerin bilgi vereceği, sepozyumla devam etti.

Programın açılışında konuşan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, “Panaroma 1326 Bursa Fetih Müzesi sadece bir müze statüsünde değil çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapacak kültür merkezi şeklinde etkin bir biçimde kullanıyoruz. Geçen yıl 200’ün üzerinde etkinlik düzenlerken bu yıl da şuana kadar 60’a yakın etkinlik organize edildi. Bugün de belediyemizin 21 yıldır düzenlediği Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Yarışması’nı ve 6 yıl önce de Ahmet Hamdi Tanpınar Akademisi programını bir bütün haline dönüştürdüğümüz organizasyonun açılışı için bir araya geldik. Bizler 6 yıldır Ahmet Hamdi Tanpınar Akademisi olarak bir dergi çıkartıyoruz. Bu dergide belli bir konu belirlenerek bilimsel olarak ortaya konuyor ve  yayınlanıyor. Bu yıl da Ahmet Hamdi Tanpınar’ın  aramızdan ayrılışının  60’ıncı yılında 28 farklı resimle farkındalık oluşturmak için bir serginin açılışını yaptık. Biz bu süreçte  yarışmalar ve etkinlikleri yaparak edebiyatımızın gelişmesine, yeni edebiyatçılarımızın şairlerimizin, romancılarımızın yetişmesine katkıda bulunuyoruz. Okumamız lazım. Okuyarak topluma ışık olacağız. Biz çok konuşuruz ama okumayı sevmeyiz. Yazmak zor bir iş çünkü okumadan yazamazsınız.  Bu yarışmalardaki asıl amacımız gençlerimizi araştırmaya teşvik etmek. Bu işin ortaya çıkmasında emek harcayan tüm akademisyen ve öğretmenlerimize teşekkür ediyorum” dedi.

“TANPINAR’IN HAYAT MERKEZİNDE BURSA VARDI”

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’ın ardından söz alan Şair, Yazar Beşir Ayvazoğlu da Tanpınar’ın eserlerindeki metinlerin çözümlenmesi için çok fazla bilgiye sahip olunması gerektiğini ifade ederken, Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Bursa’yı çok sevdiğini ve eserlerinde her zaman Bursa’ya dair mitler barındırğını söyledi. Ayvazoğlu, “Onca şairimiz ve yazarımız varken niye Tanpınar’ın kitaplarından konuşuyoruz bunu bir sebebi olmalı? Niye sürekli akademi olarak Ahmet Hamdi Tanpınar’a eğiliyoruz. Bence bu ilgiyi hakediyor. Ele aldığı konuları incelerken, sürekli arka plana tarihe doğru bir yolculuğa çıkarıyor. Dolayısıyla onun yazdığı eserler bir medeniyet arkeolojisi niteliği taşıyan çalışmalar. Son yüzyılda yaşadığımız kırılmaları sorduğu ve bunlara cevap aradığı için Tanpınar bizim odağımızdadır. Bursa’yı hayatın merkezine almış bir yazarın hatırasını yaşatmak için Bursa’nın ve Osmangazi Belediyesinin gösterdiği gayretin bir vefa borcu ödeme gayreti olarak görüyorum” dedi.

Yorumlar (0)
25°
parçalı bulutlu
banner24