banner8

Yerel yönetimler gençlerin yanında

Bursa sanayi, tarım ve turizm kenti olmasının yanı sıra önemli eğitim kurumlarıyla da bir öğrenci şehri. yerelyonetim.com.tr olarak Bursa belediyelerinin gençlere yönelik projelerini derledik.

GENÇLİK - SPOR 29.09.2022, 15:00 30.09.2022, 15:06
Yerel yönetimler gençlerin yanında

Haber: Nagihan Görken

Bursa’da hayat öğrenciye güzel

Bursa Büyükşehir Belediyesi, sosyal etkinliklerden burs desteğine, indirimli su ve ulaşım fiyatlarından ücretsiz farklı uygulamalara kadar her alanda öğrencilere ayrıcalıklı fırsatlar sunuyor.

Anaokulundan BUSMEK ile hayat boyu öğrenmeye kadar eğitimin her kademesinde önemli yatırımlar yapan Büyükşehir Belediyesi sayesinde, üniversite eğitimini Bursa’da almak gençler için ayrıcalık haline geldi. Uludağ Üniversitesi ve Bursa Teknik Üniversitesi’nde bugüne kadar eğitim gören gençlerin hem ekonomik hem de sosyal anlamda desteklenmesi için farklı projeler üreten Büyükşehir Belediyesi, yeni eğitim döneminde de üniversiteli gençlerin yanında olacak.

Su fiyatlarında indirim

Barınma sorunu yaşayan üniversiteli gençlere yurt bulmaları konusunda destekler sağlayan Büyükşehir Belediyesi, evlerde kiracı olarak kalan üniversiteliler için de önemli fırsatlar sunuyor. Büyükşehir Belediye Meclisi’nin geçen yıl aldığı kararla evlerde kiracı olan öğrenci abonelere, su fiyatları yüzde 50 indirimli olarak uygulanıyor.

En ucuz ulaşım

Üniversiteli gençlerin en önemli gider kalemlerinden birini şehir içi toplu ulaşım ücretleri oluştururken, Bursa Büyükşehir Belediyesi, üniversiteli gençlere de ucuz ulaşım imkanı sunuyor. 90 TL olarak uygulanan aylık öğrenci abonman kartı ile 160 biniş hakkı bulunan öğrencilerin ulaşım ücreti yaklaşık 56 kuruşa denk geliyor.

Bir öğün belediyeden

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Uludağ Üniversitesi Görükle Kampüsü’nde 2 ve Bursa Teknik Üniversitesi Kampüsü’nde 1 noktaya kurduğu çorba çeşmeleri sayesinde üniversiteliler, her gün bir öğünü ücretsiz yeme hakkına da sahip oluyor. Toplam 2 bin öğrenci her gün bu çeşmelerden çorba ve ekmek alıp, karınlarını bedelsiz doyurabiliyor.

10 bin öğrenciye burs

Bursa’da bir ilki hayata geçirerek kurduğu Bursa Kalkınma ve Eğitim Kooperatifi ile mart ayından itibaren 3000 üniversite öğrencisine aylık 500’er TL burs veren Büyükşehir Belediyesi, bu sayıyı da meslek lisesi öğrencilerini de ekleyerek yeni dönem için 10 bine çıkardı. Yeni dönemde 5 bin üniversite öğrencisi Büyükşehir Belediyesi’nden aylık 500’er TL burs alacak. Bunun yanında meslek liselerinin elektrik-elektronik teknolojisi, makine ve tasarım teknolojisi, bilişim teknolojileri, muhasebe ve finansman, çocuk gelişimi ve eğitimi, yiyecek içecek hizmetleri, metal teknolojisi, motorlu taşıtlar teknolojisi, moda tasarım teknolojileri, endüstriyel otomasyon teknolojileri, mobilya ve iç mekân tasarımı, tekstil teknolojisi, konaklama ve seyahat hizmetleri, gıda teknolojisi, matbaa teknolojisi, plastik teknolojisi, tarım alanı, metalürji teknolojisi, raylı sistemler teknolojisi ve gemi yapımı bölümlerini tercih eden öğrenciler de yeni dönemde burs desteğinden yararlanacak. Bu bölümleri tercih eden 5 bin öğrenci aylık 300’er TL burs alacak. Burs başvuruları eylül ayında yapılacak ve öğrenciler www.bbbgenclikkulubu.com internet adresinden detaylı bilgilere ulaşabilecek.

Ücretsiz Bursa turları

Büyükşehir Belediyesi, aynı zamanda şehir dışından gelen üniversitelilerin Bursa’nın tarihi, doğal ve turistik mekanlarını görüp tanımaları için ücretsiz tur programları düzenliyor. Üniversiteliler, ‘Gençlik Bursa’da Yollarda’ projesi kapsamında 30’lu gruplar halinde her hafta çarşamba günleri Bursa’nın, cumartesi günleri ise İznik’in tarihi değerlerini ücretsiz olarak gezebiliyor.

Sınav dönemi 24 saat hizmet

Gençlik merkezleri, millet kıraathaneleri ve kütüphanelerle gençlere konforlu ve güvenli ortamda ders çalışma imkanı sunan Bursa Büyükşehir Belediyesi, vize ve final sınavları döneminde de üniversitelileri yalnız bırakmıyor. Sınav dönemlerinde Görükle Gençlik Merkezi’nde 24 saat hizmet uygulamasına geçilirken, çorba ve çay kahve ikramları, ücretsiz internet ile öğrenciler ‘güvenli ve konforlu ortamda’ sınavlarına hazırlanabiliyor.

Okul ihtiyaçları belediyeden

Eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması amacıyla özellikle dar gelirli ailelerin çocuklarına yönelik pozitif ayrımcılık yapan Bursa Büyükşehir Belediyesi, geçen yıl başlattığı ücretsiz kırtasiye malzemesi desteğini bu yıl devam ettiriyor. Geçen yıl hem küçük esnafa hem de ihtiyaç sahibi ailelere destek olmak amacıyla 20 bin çocuğa 150’şer TL’lik kırtasiye çeki dağıtan Bursa Büyükşehir Belediyesi, bu yıl da 20 bin çocuğa 300’er TL’lik çek dağıttı. Bu destekle ihtiyaç sahibi ailelere okul öncesi önemli bir katkı sağlayan Büyükşehir Belediyesi, sadece ilgili odaya kayıtlı kırtasiyelerde geçen çeklerle küçük esnafa da can suyu oldu.

Geleceğe yatırım

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa’yı bir üniversite kenti haline getirmek için gerekli her türlü çalışmayı yaptıklarını söyledi. Gençlere yapılan yatırımın, geleceğe yapılan en önemli yatırım olduğunu hatırlatan Başkan Aktaş, Bursa’da kentleşmeden çevreye, ulaşımdan kırsal hizmetlere kadar farklı alanlarda akademik temelli tespitler yapmak, projeler geliştirmek ve uygulamak amacıyla Uludağ Üniversitesi, Bursa Teknik Üniversitesi ve Mudanya Üniversitesi ile iş birliği protokolü imzalandıklarını hatırlattı. Gençlik Kulübü mobil uygulaması ile de üniversiteli gençlere birçok mağaza ve kitabevinden indirimli alışveriş imkanı sunduklarını hatırlatan Başkan Aktaş, “Üniversite eğitimi için Bursa’yı tercih edecek gençlerimiz hiç tereddüt etmesin. Bursa tarihi ve doğal güzellikleriyle eşsiz bir kent olmanın yanında gençlerimiz için de çok iyi eğitim fırsatları sunuyor. Biz de Büyükşehir Belediyesi olarak sürekli gençlerimizin yanındayız” dedi.

**

Eğitime destek Osmangazi’den

Eğitime desteğini her yıl arttırarak sürdüren Osmangazi Belediyesi, son 12 yılda ilçedeki eğitim yatırımları için 60 milyon liralık kaynak kullandı. Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, geleceğin sağlam temeller üzerine inşa edilmesi hedefiyle eğitime destek çalışmalarına büyük önem verdiklerini söyledi.

Bugüne kadar hayata geçirdiği yatırımlar ve sosyal sorumluluk projeleri ile birçok yerel yönetime ilham kaynağı olan Osmangazi Belediyesi, eğitim alanındaki çalışmalarını da bir adım öne taşıdı. Osmangazi Belediyesi, gerek ilçe genelinde ihtiyacı bulunan okulların fiziki şartlarının iyileştirilmesi, gerekse çocukların ve gençlerin gelişimlerine katkı sunulması amacıyla birbirinden değerli çalışmalara imza attı.

Eğitime destek çalışmaları kapsamında bugüne kadar Osmangazi’deki 100’den fazla okulda bakım, onarım, tadilat ve çevre düzenleme çalışmaları gerçekleştirdiklerini belirten Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, “İlçemizdeki ilk ve orta dereceli okulların daha sağlıklı, daha modern ve daha temiz şartlarda eğitim verebilmeleri amacıyla okullarımızın tadilat ve bahçe düzenleme çalışmaları ile eğitime destek veriyoruz. Ayrıca, ilçemize bir ilkokul ve ortaokul, bir uluslararası lise ve bir adet anaokulunu kazandırdık. Eğitim yatırımları için bugüne kadar 60 milyon liralık kaynak kullandık” diye konuştu.

Eğitime yüzde yüz destek

Klasik belediyecilik hizmetleri dışında kurum farkı gözetmeksizin eğitimden sağlığa, spordan çevre yatımlarına kadar vatandaşın ihtiyaç duyduğu her alanda hizmet ürettiklerini ifade eden Başkan Dündar, “Eğitim, bizim en öncelikli konularımızdan birisi. Okuyup araştıran, düşünen, üreten ve geleceğe güvenle bakan gençler yetiştirmek için adeta bir seferberlik ilan ettik. ‘Eğitime Yüzde Yüz Destek’ dedik ve ilçemizdeki okulların ihtiyaçları için bütçemizden çok ciddi kaynak ayırdık” dedi.

Eğitime yönelik yatırımın ülkenin geleceğine yapılan ciddi yatırım olduğunun önemine vurgu yapan Başkan Dündar, “Türkiye’nin tek çatı altında inşa edilmiş en büyük okulu olma özelliğine sahip Uluslararası Murad Hüdavendigar Anadolu İmam Hatip Lisesi’ni Bursa’ya kazandırdık. 36 derslik ve 750 öğrenci kapasiteli okulumuzda 70’den fazla farklı ülkeden öğrenci eğitim alıyor. Yurt, yemekhane, kapalı ve açık spor salonları, konferans salonu ve kafeteryaları ile tam bir eğitim kompleksi olan okul aynı zamanda uluslararası kimliğe sahip tek lise. Yine Mehmet Akif Mahallemizde inşa ettiğimiz 26 derslikli Osmangazi Belediyesi Hacı Akkadın Tarman İlkokulu ve Ortaokulu ile Demirtaş’taki Tarık Çevikel Anaokulu sıfırdan inşa ederek çocuklarımızın hizmetine sunduğumuz okullarımız. Okulların dışında Mehmet Akif, Demirkapı, Emek Bilgi Evi ve Hüdavendigar Sosyal Gelişim Merkezlerimiz, ilköğretim çağındaki çocuklarımızın gelişimine ciddi katkı sağlıyor. Sıfırdan inşa ettiğimiz okulların dışında, mevcut okulların fiziki şartlarının iyileştirilmesine de büyük önem veriyoruz. Bugüne kadar 100’den fazla okulda bakım, onarım ve tadilat çalışmaları gerçekleştirdik” ifadelerini kullandı.

Osmangazi’yi her alanda geleceğe taşımak ve daha modern bir kent adına özverili çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Başkan Dündar, spor sahalarından, oyun gruplarına, tadilat işlerinden, çevre düzenlemesine, ek derslik ve anaokulu inşaatlarından kırtasiye malzemesi dağıtımına kadar birçok alanda eğitim kurumlarına hizmet verdiklerini kaydetti.

Çocukların eğitim alanlarının fiziksel şartlarını iyileştirmenin yanı sıra, eğitim hayatlarını destekleyen yarışma ve organizasyonlar ile düşünce dünyalarının gelişimine katkı sağladıklarını bildiren Başkan Dündar, “Pandemi döneminde de öğrencilerimize tablet dağıtımından, kırtasiye malzemesi yardımına ve EBA destek noktaları oluşturmaya kadar birçok hizmet sunarak uzaktan eğitime destek verdik” dedi.

**

Yıldırım’a bir kütüphane daha

Yıldırım Belediyesi, 2021 yılında hizmete açtığı Mümine Şeremet Uyumayan Kütüphanesi’nin ardından, Barış Manço Kültür Merkezi’nin üst katını da yeni nesil bir kütüphaneye dönüştürüyor.
Yıldırım Belediyesi, Yıldırım’ın modern, donanımlı ikinci kütüphanesini hizmete açmaya hazırlanıyor. Bin 200 metrekare alanda yapılacak Mimar Sinan Kütüphanesi’nin bünyesinde 10 bini aşkın kitap, bilgisayar laboratuvarı, toplantı salonu, 200 kişilik çalışma alanı bulunacak olup ziyaretçilere ücretsiz çay, çorba ve internet hizmeti verilecek.

Ayrıca kütüphanenin alt katında ise ebeveynlerin çocuklarıyla birlikte kitap okuyabileceği çocuk kütüphanesi de Yıldırımlı miniklerin istifadesine sunmayı planladıklarını belirten Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, “Farklı yaş gruplarındaki öğrencilerin aynı anda hizmet alabileceği yapısıyla öne çıkacak olan kütüphanemiz tasarımıyla da örnek olacak. Mimar Sinan Kütüphanesi’nde çalışmaların yüzde 80’i tamamlandı. Mimar Sinan Kütüphanesi, Bursa Teknik Üniversitesi’ne yakın olması hasebiyle üniversite öğrencilerimizin derslerini çalışmak için tercih edebileceği bir mekân olacak. Yaptığımız eğitim yatırımları ile ilçenin ve şehrin kültürel hayatına yön vermeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Yıldırım’da önce eğitim sonra iş
Yıldırım Belediyesi’nin, toplumun dezavantajlı kesimlerinin istihdama katılımının kolaylaştırılması, genç işsizliğin azaltılması, sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli ara elemanın yetiştirilmesi ile mesleki bilgi ve becerinin arttırılması amacıyla Sosyal İnovasyon ve Girişimcilik Merkezi’nde verdiği ücretsiz teknik eğitim kursları tüm hızıyla devam ediyor.

Yıldırım Sosyal İnovasyon ve Girişimcilik Merkezi’nde düzenlenen ‘CNC Torna Mesleki Geliştirme ve Uyum Programı’nda Bilgisayar Destekli 2 Boyutlu Çizim, Bilgisayar Destekli 3 Boyutlu Çizim ve CNC Freeze Eğitimi’nin ardından ‘CNC Torna Eğitimi’ni de başarıyla tamamlayan kursiyerlere Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifika verilecek.

Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, eğitim sonunda öğrencileri istihdama yönlendirdiklerini dile getirerek, “Genç istihdamını arttırmak için 18-35 yaş arası vatandaşlara ücretsiz teknik eğitim kursları düzenliyoruz. Mart 2021’den bu yana eğitimlerden 800 kişi yararlandı” dedi.

Spor kenti Yıldırım

Yıldırım Belediyesi, ilçenin ‘spor kenti’ kimliğini güçlendirecek çalışmaları hayata geçirmeye devam ediyor. Yıldırım’a yeni spor tesisleri kazandıran ve mevcut tesislerde de renovasyon çalışmaları gerçekleştiren Yıldırım Belediyesi, ilçede sporu yaygınlaştırmak ve tabana yaymak için süratle çalışmalarını sürdürüyor.

7’den 70’e binlerce vatandaşı sporla buluşturduklarının altını çizen Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, “Yıldırım’da sporu ve sporcuyu desteklemeye devam ediyoruz. Bu çalışmalarımızın somut bir çıktısı olarak Yıldırım Belediyesi lisanslı sporcularımızın sayısı, 2022 yılı itibarıyla 3 bin 310 oldu. Lisanslı sporcularımızın yanı sıra vatandaşlarımızı da sporla buluşturuyoruz. Son 3 yılda; yaz ve kış spor okullarında 20 farklı branşta 61 bin 42 çocuğumuza, cimnastik okullarında 13 bin 123 çocuğumuza, kadın spor merkezlerinde 27 bin 700 kadınımıza, sosyal sorumluluk projelerinde 7 bin 189 çocuğumuza, özel gereksinimli 503 çocuğumuza toplamda ise 109 bin 557 vatandaşımıza spor ve eğitim hizmeti verdik. 2022 yılında da 9 tesis 20 farklı branşta 166 personelimiz ile eğitimlerimiz tüm hızıyla sürüyor” diye konuştu.

Yıldırım’da sporu tabana yayacağız
Göreve geldiği 2019 yılından bu yana Yıldırım’da sporu tabana yaymak için gayret gösterdiklerini vurgulayan Başkan Yılmaz, “Tüm vatandaşlarımızın kolaylıkla ulaşabileceği spor tesislerini ilçemize kazandırdık. Bursa’nın en büyük spor kompleksi olan ‘Naim Süleymanoğlu Spor Kompleksi’ni ve ‘Ulus Kadın Spor Merkezi’ni vatandaşlarımızın hizmetine sunduk. ‘Fidyekızık Spor Tesisi’ni 2 milyonluk bir yatırımla hemşehrilerimiz için yeniledik. Vakıf ve Mimar Sinan Mahallemize yerleştirdiğimiz portatif havuzlardan binlerce çocuğumuz faydalandı. ‘Millet Mahallesi Kapalı Pazar Yeri’ni mahalleli kadınlarımız için spor merkezi yapıyoruz. 2022 yılında da birçok spor tesisini ilçemize kazandırmaya devam ediyoruz. ‘Dr. Sadık Ahmet Spor Tesisimizde renovasyon çalışmalarımız devam ediyor. Orayı da modern bir gençlik ve spor merkezine dönüştürüyoruz. Çalışmaların sürdüğü ‘Sıracevizler Pazar Alanı’na ilave edeceğimiz yeni katta da kadın, çocuk ve gençlerimiz için spor salonu hizmetimiz olacak. ‘Mimar Sinan Spor Tesisimizi daha modern, konforlu ve çok amaçlı bir spor kompleksine dönüştüreceğimizin sözünü hemşehrilerimize vermiştik. ‘Mimar Sinan Spor Kompleksi ve Kadın Çocuk Spor Merkezi’mizi de inşallah yakın zamanda hemşehrilerimizin istifadesine sunacağız. Yine Millet Mahallesi’ne spor merkezi kazandırağız. Akçağlayan, Yiğitler ve Beyazıt Spor Sahasını da yine görev sürecimizde ilçemize kazandırdık. İnşallah yakın zamanda Samanlı, Bağlaraltı ve İsabey Mahallelerimize de birer spor sahası kazandıracağız. Bizler sporu tabana yaymak için çalışmalarımızı ciddiyetle sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.

3 yılda bin 904 madalya 110 kupa

Yıldırım’ın adını birçok ulusal ve uluslararası müsabakada temsil eden Yıldırım Belediyespor sporcuları 3 yılda pandemi şartlarına rağmen bin 904 madalya ve 110 kupa kazandı. 2021 yılı itibariyle lisanslı sporcu sayısının 3 bin 310 olduğunu aktaran Başkan Yılmaz, “Evlatlarımız katıldıkları her müsabakada Yıldırım’ı ve Bursa’mızı en iyi şekilde temsil ediyor ve başarı ile dönerek göğsümüzü kabartıyorlar. Evlatlarımızın geleceği için çalışmalarımızı arttırarak sürdüreceğiz” dedi.

**

Nilüfer’in gençlik projeleri

Nilüfer Belediyesi gençlere yönelik çalışmalara ayrı bir önem veriyor. Spordan sanata birçok alanda gençler için fırsat oluştururken onların eğitim hayatlarına destek oluyor. Gençlerin farklı alanlarda eğitimlere katılmalarını sağlayan Nilüfer Belediyesi, gençlerin karar alma süreçlerinde yer almalarına da imkân sunuyor.

Gençlik Evi

Nilüfer Belediyesi, üniversite gençliğinin merkezi Görükle’de Nilüfer Gençlik Evi’ni hizmete açarak, gençlere yepyeni bir buluşma alanı oluşturdu. 15-29 yaş aralığındaki tüm gençlerin kullanımına açık olan ve özellikle üniversite gençliği ile kentteki diğer gençlik oluşumlarını kaynaştırması hedeflenen bu mekânda, Nilüfer Kent Konseyi Gençlik Meclisi tarafından çeşitli atölye çalışmaları ve çalıştaylar yapılıyor. Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem de çeşitli etkinliklerde Gençlik Evi’nde gençlerle buluşuyor.

Gençlik Meclisi

Nilüfer Belediyesi’nin Türkiye’ye örnek olan Mahalle Komiteleri yapılanmasında gençlere de yer veriliyor. Nilüfer’in her mahallesinde seçimle belirlenen Mahalle Komiteleri, o bölgede yapılacak öncelikli hizmetleri belirliyor. Nilüfer’de gençler Mahalle Komiteleri’nde görev alabildikleri gibi, Nilüfer Kent Konseyi Gençlik Meclisi’ne katılıp kente dair alınacak kararlara katılım sağlayabiliyorlar. Nilüfer’in 5 yıllık stratejik planları hazırlanırken gençlerin de fikirleri alınıyor. Nilüfer’deki gençlik gruplarının talep ve projeleri de Gençlik Meclisi’nin toplantılarında değerlendiriliyor. Gençlik Meclisi’nde alınan kararlar belediye tarafından hayata geçiriliyor.

Yükseköğrenim Kız Öğrenci Yurdu

Nilüfer Belediyesi, öğrenci kenti Nilüfer’de bu dönem 89 öğrenci kapasiteli bir kız öğrenci yurdu hizmete açtı. Konak Mahallesi’nde yapılan Nilüfer Belediyesi Yüksek Öğrenim Kız Öğrenci Yurdu ilçedeki çok önemli bir ihtiyacı karşıladı. Ön lisans, lisans ve lisansüstü eğitim alan kız öğrencilerin yararlandığı 5 katlı yurt binasında, 19 adet tek kişilik, 23 adet 3 kişilik oda ile çamaşırhane, mescit, yemekhane, etüt odası ve kütüphane ile bir adet de engelli odası bulunuyor. Güvenli, rahat, huzurlu ve ekonomik koşullarda barınma hizmeti veren yurtta öğrencilere, ücretsiz internet hizmeti de sunuluyor. Yurt yetersizliği ve kiraların yüksekliği nedeniyle geçen yıl barınma sorunu yaşayan üniversite öğrencilerine destek olan Nilüfer Belediyesi, İzzet Şadi Sayarel Huzurevi ile Lions & Ercan Dikencik Alzheimer Konuk Evi’nde yüzlerce öğrenciyi ağırladı. İzzet Şadi Sayarel Huzurevi 2022-2023 eğitim dönemi için de üniversiteli gençlere açıldı. Huzurevinin boş kalan odalarında gençler önümüzdeki dönemde kız yurdunun sağladığı koşullar altında barınabilecek.

Barınma desteğinin yanı sıra öğrencilere ikinci el eşya ve giysi ile çamaşırhane desteği veren Nilüfer Belediyesi, Görükle’de ve kampüs içinde her gün çorba dağıtımı yapıyor, ayrıca Ramazan’da öğrencilere iftar yemeği ikramında bulunuyor.

Kırsal mahallelere internet

Nilüfer Belediyesi, kırsaldaki çocuk ve gençlerin eğitim hayatlarına katkıda bulunmak amacıyla fiber altyapısı olmayan 14 mahalleyi internet altyapısına kavuşturarak, bölge halkına sınırsız ve ücretsiz internet olanağı sağladı. Konaklı, Karacaoba, Yaylacık, Büyükbalıklı, Güngören, Gökçe, Çaylı, Badırga, Fadıllı, Unçukuru, Dağyenice, Ayvaköy, Tahtalı bu dönem kurulan wi-fi istasyonları sayesinde ücretsiz internete kavuştu.

Kodlama atölyeleri

Nilüfer Belediyesi, teknolojinin yaşamın hemen her alanına hâkim olduğu bu dönemde, çocuk ve gençlere erken yaşta kodlama eğitimi vererek teknolojinin alfabesini öğretmek amacıyla kodlama ve beceri atölyelerini hayata geçirdi. Nilüfer Belediyesi bünyesindeki iki ayrı kodlama atölyesinde özellikle kırsal nitelikli mahallelerde yaşayan çocuk ve gençlere fırsat eşitliği yaratmak adına kodlama eğitimleri veriliyor. Robotik kodlama, 3 boyutlu tasarım ve ahşap modelleme gibi etkinlikler yapılıyor.

Çocuk ve gençleri geleceğe hazırlayan eğitim çalışmalarına imza atan Nilüfer İnovasyon Merkezi Yapay Zekâ Eğitim Seferberliği başlatarak özellikle kırsaldaki çocuk ve gençlere yönelik dijital okuryazarlık, metaverse temelleri, dijital katılımcılık gibi başlıklar altında çeşitli eğitim çalışmaları yapıyor. Nilüfer’de yaşayan vatandaşların “Yapay Zekâ Okuryazarlığı” oranının artırılmasının hedeflendiği uygulamayla, katılımcıların “Yapay Zekâ, Robotik, Kodlama” konularında farkındalığı artırılarak hem teknik, hem teknik olmayan eğitimlere ücretsiz olarak erişmesi sağlanıyor.

Sosyal Girişimcilik Merkezi

Gençlerin işsizlik ve ekonomik krizle yüz yüze olduğu günümüzde, yenilikçi iş fikirleri olan ama nasıl adım atacaklarını bilemeyen girişimci adaylarına destek vermek üzere Nilüfer Sosyal Girişimcilik Merkezi’ni kuran Nilüfer Belediyesi, bu girişimiyle pek çok ödül aldı. 2021 yılının ilk aylarında hizmete açılan ve bugüne kadar pek çok etkinlik düzenleyen Merkez, kapasite artırıcı çalışmalar yürüttü ve sosyal girişimcilere destek verdi.

Gençler sanatla buluşuyor

Nilüfer Belediyesi, Nilüfer Kent Tiyatrosu’nun etkinlikleri, Nilüfer+1 Güz Konserleri, Nilüfer Caz Festivali, Nilüfer Müzik Festivali gibi etkinliklerle her yıl gençleri müzikle, sanatla buluşturuyor.

Bilgiyi erişilebilir kılmak için kente 5 kütüphane kazandıran Nilüfer Belediyesi, kitap varlığının yanı sıra, her yaştan insanı kitapla, kültürle buluşturacak onlarca etkinliğe imza atıyor. Gümüştepe Mahallesi’ndeki Nilüfer Fotoğraf Müzesi ve Edebiyat Müzesi, Odunluk Mahallesi’ndeki Dr. Hüseyin Parkan Sanlıkol Müzik Enstrümanları Müzesi ile Görükle’deki Mübadele Evi, her gün çok sayıda vatandaş tarafından ziyaret edilirken, çeşitli etkinliklerle de vatandaşları müze ortamında buluşturuyor.

Spor etkinlikleri

Gençleri sporla buluşturan Nilüfer Belediyespor Kulübü yaz ve kış spor okulları ile gençleri voleybol, hentbol, basketbol, yüzme, atletizm, karate, squash, güreş, cimnastik, bisiklet ve havacılık başta olmak üzere toplam 21 branşta gençlere spor yapma imkanı sunuyor. Her yıl 23 Nisan-19 Mayıs tarihleri arasında yapılan Nilüfer Spor Şenlikleri de Nilüfer’deki öğrencilere spor yapma ve dayanışma içinde olma imkanı sunuyor.

Nilüfer Belediyesi, özellikle gençlerin kent içi ulaşımda bisiklet kullanmaları için de çalışmalar yapıyor. Nilüfer’de hayata geçirilen akıllı bisiklet kiralama sistemi Nilespit ile gençlere hem sağlıklı, hem uygun maliyetli ulaşım olanağı sağlanıyor. Toplam bisiklet yolu uzunluğu 167 kilometreyi aşan Nilüfer’de Nilespit uygulamasında 43 binin üzerinde aboneye ulaşıldı. Nilüfer Belediyesi yaptığı çalışmalarla Nilespit istasyon sayısını da 34’e çıkardı. Kiralama sayısı toplam 205 bini aşan proje kapsamında bu yıl Bursa Uludağ Üniversitesi Kampüsü içerisine 4 noktada, 9 parklı istasyon kuran Nilüfer Belediyesi, özellikle üniversite öğrencilerine ulaşımda uygun fiyata ulaşım kolaylığı sundu.

**

Sunğipek Yerleşkesi öğrenci merkezine kavuşuyor

Gemlik Belediyesi öncülüğünde Bursa Uludağ Üniversitesi Gemlik Sunğipek Asım Kocabıyık Yerleşkesi Öğrenci Merkezi projesi hayata geçiriliyor. Proje kapsamında artan öğrenci kapasitesine uygun, fiziki şartlarıyla daha sağlıklı eğitim alanlarına sahip ve öğrencilerin çok yönlü bir şekilde yaralanabileceği bir merkez sağlanmış olacak. Proje kapsamında yerleşke içine 246 kişilik iki amfi, sosyal tesis ve kütüphane yapılacak.

Proje, Bursa Uludağ Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğretim üyelerince yapılırken zemin etütleri ve inşaat uygulama projeleri ise Gemlik Belediyesi tarafından tamamlandı. Rektörlük, Mimarlık Fakültesi, Hukuk Fakültesi Dekanlığı, Yapı İşleri Teknik Dairesi ve Borusan Kocabıyık Vakfı'nın birlikte yaptığı çalışmalarla projenin işlevsellik yönü geliştirildi. Projenin hayata geçmesiyle aynı anda yaklaşık 500 öğrencinin faydalanabileceği çok yönlü bir öğrenci merkezi kurulmuş olacak.

Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan, “Tarih, turizm, tarım ve ticaret kenti Gemlik, aynı zamanda bir üniversite kenti olsun istiyoruz. Yerleşkemizin içinde öğrencilerimizin biraz daha desteklenmesi gerektiği gibi bir durum var. Sevgili Asım Kocabıyık’ın ruhu, yapılacak olan bu işte de kendini bulacak. BORUSAN grubunun desteğine Gemlik Belediyesi olarak teşekkür ediyoruz. Burada eğitim alan çocuklarımız biraz daha donanımlı şekilde diplomalarını alacaklar” dedi.

Yorumlar (0)
açık
banner24