banner8

Bursa Nilüfer’de çalışanlar alzheimer hakkında bilgilendirildi

Hasta kabulüne önümüzdeki günlerde başlayacak olan Nilüfer Belediyesi Lions & Ercan Dikencik Alzheimer Hasta Konuk Evi personeli ile Nilüfer Belediyesi sağlık çalışanları düzenlenen eğitimle alzheimer hastalığı hakkında bilgilendirildi.

DİĞER 18.03.2021, 17:28
Bursa Nilüfer’de çalışanlar alzheimer hakkında bilgilendirildi

Nilüfer Belediyesi ve Uluslararası Lions Kulübü Dernekleri 118-K Yönetim Çevresi Federasyonu ve hayırsever Dikencik ailesi iş birliğiyle Özlüce Mahallesi’nde yapılan Alzheimer Hasta Konuk Evi kapılarını açmaya hazırlanıyor. Önümüzdeki günlerde hasta kabulüne başlayacak olan merkezde, personele yönelik eğitim düzenlendi. Nilüfer Belediyesi’nde görev yapan hekim ve diğer sağlık çalışanlarının da katıldığı toplantıda Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Bakar, alzheimer hastalığı hakkında bilgiler verdi.

Hastalığın evreleri, dünya üzerindeki popülasyonu, erken tanı, ruhsal, fiziksel etkileri, hastalara yaklaşım gibi konularda katılanlara detaylı bilgiler veren Mustafa Bakar, çalışanların sorularını da yanıtladı.

Alzheimer hastalığının genellikle yaşlılıkta ortaya çıktığını ifade eden Mustafa Bakar, “1935’li yıllarda bu hastalık daha çok yaşlılıkta görülürken, 2000’li yıllardan itibaren genç nüfusta da görülmeye başlanmış. 2050 yılında korkulan o ki, genç ve yaşlı nüfus popülasyonu eşit hale gelecek. Türkiye’de de 2007 ve 2020 yılları arasında hastalık yaşının ciddi şekilde aşağıya indiği gözlemlendi. Türkiye, dünyada en hızlı yaşlanan dördüncü ülke. Günümüzde 65 yaş üzeri 10 kişiden birinde hastalığa rastlıyoruz. Dünyada her 3 saniyede bir kişiye alzheimer hastalığı tanısı konuyor” dedi.

Türkiye’deki verilere göre yaklaşık 800 bin alzheimer hastası olduğuna dikkat çeken Bakar, “Ülkemizin genç nüfusu var ama her 5 yılda bir, ikiye katlandığını düşünürsek ileride rakam çok büyür. Hastalığın ilk belirtisi unutkanlıktır. Ancak buna başka sorunlar da eşlik eder. Belirtileri genellikle zihinsel ve ruhsal bozukluklar olarak ikiye ayrılır. Hastalarda erken tanı belirtileri, yakın zamanda olanları hatırlamaz, eşyalarını kaybederler, karar verme güçlüğü yaşarlar, tekrarlayıcı sorular sorarlar. Hastalıktan korunmak için zihinsel faaliyetlerin devam ettirilmesi gerekir. Gazete okumak, müzik aleti çalmak, bulmaca çözmek, satranç oynamak gibi aktivitelerin koruyucu etkisi olduğu söyleniyor” diye konuştu.

Etkinliğe katılan Nilüfer Belediyesi Başkan Yardımcısı Dr. Sibel Özer, konuk evinde görev alacak personele yönelik eğitimlerin devam edeceğini söyledi.





 

Yorumlar (0)
14°
parçalı az bulutlu
banner24