banner8

14.09.2022, 17:09 101

Ateşten gömleği giydi, Yıldırım’a imzasını atıyor

Bursa, sanayi kenti olması nedeniyle dışarıdan göç alan bir kent. Her yıl kent nüfusumuza 60 bin kişinin eklendiği ifade ediliyor.

Yıllar içerisinde iş ve aş peşindeki binlerce kişi kentimize geldi. Bu göç aynı zamanda tüm metropol kentlerin en önemli sorunu olan kaçak yapılaşmanın da önünü açtı. Bir avuç toprak üzerine vatandaşların başını sokacak bir evi apar topar bir gecede yapmasıyla (gecekondu) sorun her yıl daha da büyüdü.

1999 Marmara Depremi’nin getirdiği ağır yıkım (can kayıpları ve binaların yıkılması) kaçak yapılaşmanın durdurulması ve yerine daha güvenli binaların yapılmasını gündeme taşıdı.

Kentlerde “dönüşüm” çalışmaları başlatıldı. 

Bursa için bu anlamda en çok öne çıkan ilçeler ise Yıldırım ve Osmangazi idi.

Özellikle Yıldırım, kaçak yapılaşma başta olmak üzere birçok sorunla karşı karşıyaydı. Yıldırım’ı yönetmek üzere talip olmak bu anlamda ateşten gömlek giymek gibi bir şeydi.

O ateşten gömleği Mart 2019 seçimlerinde Oktay Yılmaz giydi.

Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, düzenlediği toplantıyla 41 aylık görev süresini değerlendirdi.

“Ne varsa Yıldırım’da var” temasıyla basın mensuplarının karşısına çıkan Başkan Yılmaz, Yıldırım’ın Bursa’da yüzölçümü olarak az yer tutsa da insan yoğunluğu açısından başta gelen yerleşim yerlerinden biri olduğunu vurguladı.

Başkan Yılmaz, ana sorunları cesaretle ele aldıklarını belirterek, Yıldırım’da temel önceliğin imar ve kentleşme olduğunun altını çizdi.

Yıldırım Belediyesi’nin 2022 yılını ‘tapu yılı’ ilan ettiğini duymayan kalmadı. Başkan Yılmaz, 2022 yılı sonunda hisseli tarla tapularına sahip 30 binin üzerinde hak sahibine, planlı arsa tapularını teslim edeceklerini bir kez daha yineledi.

Kentsel dönüşüm projelerini kamu ve özel sektör temsilcileriyle yürüttüklerini belirten Oktay Yılmaz, kentsel dönüşüm projelerini mevcut yoğunluğu artırmadan yaptıklarına da dikkati çekti.

Bu hummalı çalışmalar Mevlana, Arabayatağı, Çınarönü, Mimarsinan, Davutkadı mahallelerinde devam ederken, Beyazıt, Sinandede, Piremir, Davutdede kentsel dönüşüm projeleri de hayata geçecek. Modern ve güvenli binaların yanı sıra dönüşüm kapsamında yeşil alanlar, kültürel alanlar, spor alanları hatta yeni okul projeleri de yer alacak.

Başkan Yılmaz ayrıca ilçedeki aktif yeşil alan hedefini de 3 milyon metrekare olarak belirlediklerini, bu hedefe ulaşmalarına da çok az kaldığını söyledi.

Dönüşümden devam edersek, sürdürülebilir kavramının öne çıktığı son yıllarda “geri dönüşüm” ve bu kapsamda “Sıfır Atık Projesi” çalışmaları da es geçilmemeli. Bu kapsamda hem istihdam yaratması hem de düzensiz toplayıcılığın sona erdirilmesi anlamında “Atık Toplama Timi Projesi” hayata geçmiş, birçok belediyeye de model olmuş.

Yine planlanan Lojistik Merkezi Projesi’nin çatısına kurulacak güneş enerji santrali ile Yıldırım Belediyesi hem yeşil enerjiye yüzünü dönmeyi hem de 2 milyon liralık tasarruf sağlamayı hedefliyor.

Başkan Yılmaz’ın tüm projelerini burada tek tek anlatmamız mümkün değil ama son olarak kadın ve geleceğimiz olan çocuk ve gençlere yönelik politikalarına da değinmek istiyorum.

Bunlardan bir tanesi Mümine Şeremet Uyumayan Kütüphanesi…

Kütüphaneye 15 bin 600 genç üyeymiş. Bunun yanı sıra 19 ayda kütüphane, 320 bin 700 ziyaretçiyi ağırlamış. Bu kütüphaneden yararlanarak sınavlara hazırlanan ve Boğaziçi Üniversitesi’ni kazanan iki gencin samimi duygu ve düşüncelerini anlattığı video, bende kütüphaneye gidip, görme isteği uyandırdı.

Bu yatırıma gösterilen ilgi şimdi de Mimar Sinan Uyumayan Kütüphane projesinin önünü açmış. 10 bin eser, sınırsız internet, bilgisayar laboratuvarı bulunacak yeni yatırımın, kısa sürede kapılarını açması planlanıyor.

Ve kadınlar…

22 mahallede yaşam bulan Kadın Eğitim ve Girişimcilik Merkezleri ve kurulan Kadın Kooperatifleriyle ilçedeki kadınlar üretime dahil olarak bunu ekonomik kazanca dönüştürmüşler. Başkan Oktay Yılmaz, 8 olan kadın kooperatifi sayısını 14’e çıkarmayı hedeflediklerini de dile getirdi.

Yorumlar (0)
az bulutlu
banner24